Türkiye'nin ilk uçak gemisinin inşası, yüzde 100 yerli mühendislikle yapılacak
2024-11-01 - 08:35 | Son Güncelleme: 2024-11-01 09:03
Türkiye'nin ilk uçak gemisinin inşası, yabancı hiçbir yardıma gerek kalmadan yüzde 100 yerli mühendislikle yapılacak.

TCG Anadolu’nun ardından Türkiye, şimdi de ilk yerli uçak gemisi projesini hayata geçiriyor.

Türkiye, ilk uçak gemisiyle birlikte deniz sınırlarının çok ötesindeki coğrafyalara ve alanlara askeri gücünü yansıtma olanağına kavuşuyor ve bu durum Ankara'nın bölgesel güç statüsünü daha da sağlamlaştırıyor.

İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO 2024 fuarında, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilecek Türkiye'nin milli uçak gemisi tasarımı olan Milli Uçak Gemisi (MÜGEM) ilk kez görücüye çıktı.

Türkiye, denizde kullanılmak üzere kendi uçak gemisini inşa etmeyi planlıyor. Bu geminin, 28 bin ton deplasmana ve 230 metre uzunluğa sahip olan mevcut en büyük gemisi TCG Anadolu'nun iki katı büyüklüğünde olması bekleniyor.

Türkiye, uçak gemisi inşa etme niyetini ilk olarak Şubat ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Tersane Tasarım Proje Ofisi'ni (DPO) ziyareti sırasında duyurmuştu.

Açıklamalarına göre, Türkiye'nin ilk uçak gemisi, herhangi bir dış yardım almadan, tamamen yerli uzmanlık ve olanaklarla inşa edilecek.

Bu karar, ülkenin büyük ölçekli deniz savunma projelerini üstlenme kabiliyetini vurguluyor.

Türkiye hükümeti, ilk milli uçak gemisinin inşasına başlamak için henüz kesin bir tarih açıklamazken, neredeyse tamamlanmış tasarım, inşaatın yakın zamanda başlayacağını gösteriyor.

Nükleer yerine konvansiyonel enerjiyle çalışacak olsa bile, uçak gemisine sahip olmak Türkiye'nin Akdeniz gücü olarak konumunu daha da güçlendirecektir.

Resim

Uçak gemisi, Türkiye'nin askeri gücünü yakın coğrafyalara yansıtmasını sağlayacak.

SAHA EXPO'dan alınan bilgiye göre, Türkiye'nin yerli tasarımlı uçak gemisi, ülke askeri tarihinin en büyük ve en önemli savaş gemisi olacak.

285 metre uzunluğundaki ve 72 metre genişliğindeki gemi, 46 km/s hıza ulaşabilecek ve 10 bin deniz mili menzile sahip olacak. Gemi, Türk donanmasının amiral gemisi olarak, Türk deniz kuvvetlerini küresel bir güç haline getirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi, bu proje ile Türkiye, dünyanın sayılı deniz güçleri arasında yer alacak.

Bu boyut, Türkiye'nin ilk uçak gemisini, İngiltere'nin HMS Queen Elizabeth ve HMS Prince of Wales gemilerine benzeyen orta büyüklükte bir gemi sınıfına sokuyor; ancak deplasmanı 100.000 tona kadar çıkabilen ABD uçak gemilerinden daha küçük.

Türkiye'nin uçak gemisi, 25 knot azami hıza ulaşacak şekilde tasarlandı ve 14 knotta 10 bin deniz mili menzile sahip.

Gemiye, dört adet General Electric LM2500 gaz türbini motoru ve iki adet ayarlanabilir pervane güç vererek, deniz manevraları için gereken çevikliği sağlayacak.

Uçak gemisinde ikisi iniş, biri kalkış olmak üzere toplamda üç pist bulunacak.

İlk etapta Modüler Rampa kullanmayı planlayan Türkiye, bundan sonraki operasyonlar için yerli üretim Katapult Sistemi'ni tercih etti.

Gemide, mürettebatlı ve insansız hava araçlarının yanı sıra genel maksat ve taarruz helikopterleri de dahil olmak üzere yaklaşık 50 uçak bulunacak.

TCG Anadolu, 27 bin tonluk deplasmanı ile şu anda Türk Deniz Kuvvetleri'nin en büyük gemisi konumunda.

Resim

Milli Uçak Gemisinden uçabilen araçlar arasında "Hurjet" hafif savaş uçağı, ANKA-3 İnsansız Hava Aracı (SİHA), Bayraktar TB3 SİHA ve Kızılelma insansız savaş uçağı yer alıyor.

Bu savaş uçaklarının yaklaşık 20'si güvertede, kalan 30'u ise hangarda muhafaza edilecek.

İlk bilgilere göre Türkiye, beşinci nesil "KAAN" savaş uçağının deniz versiyonunu da geliştiriyor olabilir ve bu uçak gemisinden uçabilir; ancak detaylar henüz erken aşamada.

Geminin yaklaşık 800 kişilik bir mürettebatla donatılması bekleniyor.

Geminin silahlanma açısından; 32 hücreli (2x16) MİDLAS Dikey Fırlatma Sistemi (VLS) ve 4 adet GÖKDENİZ Yakın Mesafe Silah Sistemi (CIWS) olmak üzere çok sayıda savunma sistemiyle donatılması öngörülüyor.

Türkiye’nin savunma sanayii devleri, Milli Uçak Gemisi için tam kapasiteyle çalışmalara başladı. ASELSAN, TUSAŞ, Baykar ve Roketsan gibi firmalar, yerli üretim savunma sistemleriyle donatılacak geminin üretim sürecinde kilit rol oynuyor. Milli Dikey Atım Sistemi ile donatılacak olan gemi, Hisar hava savunma füzeleri ve Çakır seyir füzeleri ile donanmaya güç katacak.

Resim

Geminin Özellikleri:

● Uzunluk: 285m

● Genişlik: 72m

● Draft: 10.1m

● Deplasman: 60.000t

● Sürat: 25 kn (46 km/h)

● Açılı rampa

● 2 adet yük asansörü

● Hürjet, Kızılelma, Anka-III, TB-3 ve helikopter hava araçları

● 2 ayrı bölümde VLS dikey atım sistemi lançeri

● UKSS ve 35 mm Gökdeniz öz savunma silah sistemleri

 

 

 

  • Beğen
YORUM YAZIN